titel : Laxproblem, ugnsbakad lax (med örter) och en paleokladdkaka
länk : Laxproblem, ugnsbakad lax (med örter) och en paleokladdkaka
Laxproblem, ugnsbakad lax (med örter) och en paleokladdkaka
Laxfilé med örter
4 laxfilébitar (om inte fusklaxen Pinklax välj då helst ekologisk odlad, brukar förstås inte alltid finnas, välj i sådana fall Findus som åtminstone har lägre halt etoxikin, se nedan)
ca 2 dl hackad dill och persilja
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk pressad citronsaft
50 g rumsvarmt ghee
ca 2 krm örtsalt
ca 1 krm malen vitpeppar
Rör samman mjukt ghee med salt, peppar och citron, rör ner hackat kryddgrönt och pressad vitlök. Lägg laxbitar på ugnsfat och täck med örtsmöret. Ställ in i 200 grader ugn ca 15 minuter.
Saknar verkligen laxen! Pinklax är ju inte riktigt samma sak som riktig lax. Varför man helst inte skall köpa odlad lax tycker jag förklaras bra och enkelt här. Sen allt det där om det cancerframkallande ämnet etoxikin är ju högst suspekt. Inom jordbruket förbjöds bekämpningsmedlet för användning år 2011, men det är tillåtet som tillsats i fiskfoder och något gränsvärde för fisk vad gäller etoxikin verkar alltså inte finnas. Livsmedelsverket menar att orsaken till varför man skiljer på fisk och kött/grönsaker, när det gäller reglering för detta ämne, skulle vara att det inte ingår i EU:s lagstiftning för bekämpningsrester i maten. En bra källa för detta om etoxikin i odlad lax kan man läsa här. Ibland undrar jag om alla känner till det.
Kanske får man inte tag på vild Pinklax, som i motsats till äkta laxen Salmon Salar är en betydligt mindre fet fisk (läs mer om Pinklax, som egentligen trots namnet inte är en laxfisk här). Kanske får man heller inte tag på ekologisk odlad lax, verkligen inte ofta den finns, så skall åtminstone alltså den frysta odlade laxen från Findus ha en lägre halt av etoxikin, enligt Testfakta, se deras tittbild-grafik för lax här. Annars är det väl bara att vänta, vänta och vänta... för enligt Livsmedelsverket planeras tydligen en utfasning av etoxikin som fodertillsats för odlad fisk till år 2020, "om" alternativ hittas. Lax eller inte lax, det är frågan? Synd att det är så gott!
Odlad Salmon Salar (i ett klart undantagsfall, har dåligt samvete redan!) redo för ugnen. |
Årets sista plockade amerikanska blåbär får komplettera kladdkaka denna paleo-lördag (hur paleolitiskt - äldre stenåldern - det nu är med dadlar och hybridblåbär?).😄
Kladdkaka (paleo)
10 färska urkärnade dadlar
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
5 msk kakaopulver
2 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 tsk bakpulver
3 ägg
½ dl smält kokosolja.
Mixa allt till slät smet i matberedare. Bred ut i kakform med bakplåtspapper, grädda i 175 graders ugn ca 15-20 minuter beroende på hur kladdig man vill ha den. Låt svalna till lätt ljummen, slå in kakan i plastfolie eller liknande och ställ in i kylen till dan efter. Mjukrörd kokosgrädde och bär till.
således artikel Laxproblem, ugnsbakad lax (med örter) och en paleokladdkaka
det är alla artiklar Laxproblem, ugnsbakad lax (med örter) och en paleokladdkaka Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln Laxproblem, ugnsbakad lax (med örter) och en paleokladdkaka adressen https://livsstilone.blogspot.com/2017/10/laxproblem-ugnsbakad-lax-med-orter-och.html
0 Response to "Laxproblem, ugnsbakad lax (med örter) och en paleokladdkaka"
Skicka en kommentar