titel : Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto
länk : Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto
Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto
Hejsan på er!
Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.
Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur mycket man äter av varje ingrediens. Efter ett tag så har man fått ett hum om mängder. Men ändå bra att kolla någon gång ibland så att det inte barkar iväg.
Kolhydraterna ska ligga på ca 10-20 g/dag, men räkna aldrig sallad/grönkål, färska örter eller bladgrönsaker. Av dem ska du totalt äta minst ca 1 liter av per dag för att få i dig näringen. Har du svårt att få i dig så mycket sallad och bladgrönsaker så gör gröna smoothies på dem tillsammans med lite blåbär eller hallon (ingen frukt), vatten, samt förslagsvis stjälkselleri och lite ofiltrerad äppelcidervinäger. Fibrer räknas aldrig. En avokado ex har 8 g kolhydrater, varav 6 av dem är fibrer så endast 2 g är rena kolhydrater. Samma gäller för morötter (betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen), lök, rödbetor (rik på folater och kalium) etc. Alla grönsaker innehåller mer eller mindre fibrer som ska räknas bort. I uträkningarna här under går det inte att räkna bort fibrerna, så ibland kan kolhydratsmängden verka högre än vad den egentligen är.
Socker, spannmål, ris och potatis är livsmedel som lämnas kvar i butiken och aldrig hamnar på tallriken. De innehåller för mycket stärkelse som omvandlas till socker i kroppen. Undantaget är kall potatis som innehåller resistent stärkelse (om den inte värms upp igen). Det är något du kan äta lite av om du längtar efter potatis. Läs mer om resistent stärkelse här nedan. Ris innehåller även mer eller mindre av arsenik.
Fettet bör ligga på mellan 20-45 g per måltid mellan tummen och pekfingret, så ingen överdrift.
Jag använder mig av "kostbevakningen" för att göra mina beräkningar. Den är superenkel att använda och de flesta livsmedel finns med. De gånger jag äter fet fisk så går fetthalten upp ganska rejält, men det är inget som jag märkt av som något negativt. Är man överviktig så finns det mycket fettreserver att ta från kroppen, så man behöver inte överdriva sitt fettintag. Överdriver man fettintaget så använder kroppen fettet som kommer från maten istället för från kroppens fettlager som bränsle - då går du inte ner i vikt. Men du ska äta så pass att du kan hålla dig ohungrig tills det är dags för nästa mål mat.
Kalorierna bryr vi oss inte så mycket om.... Ligger du för lågt så kan det tänkas att du inte får i dig alla näringsämnen.
Det här kanske ses lite som en ketogen kost. Dock innehåller dieten livsmedel som ibland når över kolhydratgränsen på 5 g/100 g, men jag brukar ändå hamna inom ramen för kolhydratsintaget. Jag är heller inte ute efter en strikt ketogen kost och dieten är från början inte tänkt så, trots att min kropp faktiskt upplever den som det. Fettet används som bränsle till kroppen och hjärnan. Den här dieten tar verkligen av fettreserverna vilket gör att du går ner i vikt. Ketosen (som man hamnar i när man har en ketogen kost) gör även att man inte blir hungrig lika lätt och sockersuget hålls bättre i schack.
Jag har även valt att inkludera lite morötter och rödbetor. De ligger inte så högt kolhydratmässigt. Det är nämligen viktigt att vi även får i oss den resistenta stärkelsen som rotgrönsaker innehåller. Därav finns även en aning bönor med, samt fiberhusk. Resistent stärkelse ger viktig näring till tjocktarmens bakterier och är en god källa till prebiotika som stärker de goda bakterierna och ökar de goda bakterierna (probiotikans) verkan. RS höjer inte ditt blodsocker. Det kan faktiskt sänka ditt faste/morgonblodsocker, ge lägre blodsockerhöjning efter måltid plus bättre insulinresistens.
RS fungerar som fibrer i kroppen och är även en väg till att öka förbränningen.
Ägg är det optimala livsmedlet när det gäller näring samt för mättnad, så det förekommer frekvent i recepten.
Du får fritt välja mellan grädde eller kokosmjölk/kokosgrädde/nötmjölk i recepten.
Tomater är jag lite restriktiv med då de är mycket söta och innehåller relativt mycket kolhydrater. Men någon liten tomat någon gång mellan varven brukar jag inkludera.
Korv, bacon och andra processade livsmedel äter jag bara någon gång ibland (mycket sällan). Riktig fin korv kan ibland gå att få tag på, eller göra själv. Bacon är inte nyttig då den oftast innehåller nitriter och socker samt oftast steks mycket hårt vilket skapar giftiga ämnen.
OBS! Tänk även på att du behöver röra på dig varje dag. Ta en ½-timmes-45 min (eller längre) promenad på morgonen, gärna före frukost och en på kvällen.
Kom ihåg att alltid välja ekologiska alternativ så långt det går. Du vill inte ha bekämpningsmedlens giftbesprutningar i dig. Vår insida är inte renare än gifterna i får i oss. Gifter samlas i kroppen. Levern hinner inte med att avgifta kroppen från all cocktail av gifter vi får i oss. Vill vi att kroppen (och vår miljö) ska må så bra som möjligt så behöver vi stödja den så mycket vi kan. Det enda du inte ska köpa ekologiskt är äggen. Hönorna matas med fiskfoder som är fulla med toxiner. Tyvärr finns det ännu inget alternativ för de ekologiska producenterna. Välj här ägg som är frigående utomhus. De finns på Coop (deras eget märke), samt hos de som säljer Garant såsom Willys och Hemköp.
Läs igenom recepten så du vet vad du ska handla hem, samt att buljongen bör göras i tid så att du har den färdig. Läs även eftertexten så får du ett bättre sammanhang innan du börjar.
Recepten är beräknade för en person.
VECKOMENY
Frukost/Lunch dag 1: Omelett med räkor och skinka
- Vispa upp äggen med 1 msk vatten samt örtsalt och peppar. Ställ åt sidan.
- Skiva champinjoner, skinka, paprika, purjolök och zucchini. Krydda och stek i en blandning av kokosolja och smör. Lägg upp på tallrik.
- Stek omeletten.
- Servera omeletten och grönsaksröran med räkor och på en rejäl bädd av romansallad.
Middag dag 1: Biff med broccoli och aromsmör
- Krydda köttet med örtsalt och peppar.
- Stek i kokosolja.
- Gör ett kryddsmör med förslagsvis vitlök och örtsalt.
- Servera med romansallad, purjolök eller salladslök, lättkokt broccoli och tomatskivor.
Frukost/Lunch dag 2 Äggröra med paprika och pak choi
- Vispa ihop äggen med grädden.
- Skiva salladslöken samt hälften av paprikan i bitar och blanda ner dem i äggsmeten tillsammans med persiljan.
- Krydda med örtsalt och svartpeppar.
- Dela en pak choi i fyra delar på längden och stek 2 av dessa i smör och kokosolja tills de fått fin färg på alla sidor. Krydda med örtsalt.
- Ta upp pak choi ur pannan och häll i äggsmeten. Stek i det kvarvarande fettet som finns i pannan. Rör hela tiden tills äggröran stagnerat men fortfarande är krämig. Servera äggröran med pak choi och resten av paprikan.
Middag dag 2: Vegetariska grönsaksbiffar med bönsallad
Smetanafluff:
- Vispa upp smetana fluffigt
- Blanda italiensk skördesallad eller annan blandsallad med vinäger, olja, örtsalt och peppar med avrunnen och sköljda kidneybönor och finhackad röd lök, samt en liten näve ärtskott.
Biffarna:
- Skala grönsakerna och grovriv allt, salta en aning för att dra ur vätskan
- Vispa upp äggen lätt med en gaffel
- Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur grönsakerna i en sil.
- Lägg över smeten i en bunke
- Salta och peppra och rör ner äggen
- Häll tillbaka smeten i en sil så den mesta vätskan får rinna bort. Smeten hålls fortfarande ihop av äggen. Tillsätt eventuellt 1 msk pofiber om du har svårt att hålla ihop smeten. Den hittas oftast på den glutenfria hyllan i butiken.
- Hetta upp stekpannan med 1 msk kokosolja. Forma till inte så tjocka biffar direkt i stekpannan.
- Stek i rejält med kokosolja på medelstark till svag värme tills de fått vacker färg.
- Vänd biffarna ett par gånger under stekningen.
Frukost/Lunch dag 3: Äggröra med makrill/lax
- Vispa upp ägg, majonnäs, örtsalt och peppar med en gaffel (Majonnäsen kommer inte att blanda sig helt, men det gör absolut ingenting)
- Blanda ner purjolök och slätbladig persilja
- Stek i kokosolja under ständig omrörning tills den blivit krämig
- Täck tallriken med mängder av sallad. Jag valde här ruccola och skivade blad av salladshuvud och en liten riven morot.
- Servera med 1 burk makrill (ta inte med all tomatsås) eller en fint kokt laxbit.
Middag dag 3: Kycklingsallad med feta och oliver
Sallad som jag åt ute, innehållande:
Sallad, tomat, gurka, purjolök, fetaost, kyckling, gröna och svarta oliver. Ca 2 msk vitlöksdressing (som inte innehåller socker) Ingen beräkning på denna. Här kan du ju göra din egna sallad. En god sallad hittar du HÄR. Melonen och mangon i receptet får du då skippa. Ersätt eventuellt med en eller två små cocktailtomater. Dressingen måste revideras och då tar du istället: majonnäs, en liten klick creme fraiche, curry efter tycke och smak samt ett uns örtsalt.
Frukost dag 4: Devil avokado
- Dela på avokadon och gräv ur innanmätet som du hackar och lägger över i en skål.
- Blanda ner pressad citron (börja med några droppar och smaka av), majonnäs, skivad salladslök, finriven vitkål (gärna med osthyvel), dijonsenap, cayennepeppar, någon droppe tabasco om du tål lite extra styrka samt herbamare örtsalt.
- Blanda väl och lägg tillbaka röran i avokadoskalen.
- Pudra över paprikapulver och eventuellt lite svartpeppar..
Middag dag 4: Kassler med blomkålsmos, paprika och grönkålssallad
- Dela blomkålen i mindre buketter och ångkoka dom.
- Skiva kasslern i tunna skivor.
- Riv grönkålen i mindre bitar men ta inte med de grövsta nervtrådarna
- Massera grönkålsbladen så de blir mjuka och börjar släppa lite fukt.
- Krydda grönkålen med 1/4 tsk - ½ tsk örtsalt, en liten finhackad vitlök, avokado- eller olivolja, osilad äppelcidervinäger, lite hackad paprika samt 1 msk grovhackad torkad tranbär (frivilligt då det är sött, men mycket gott och nyttigt).
- Mosa blomkålen och rör ner smör och krydda med lite extra örtsalt.
- Servera kasslern med blomkålsmos, skivad paprika och grönkålssalladen.
Frukost/Lunch dag 5: Chiapudding
Här kan du välja kokosgrädde, kokosmjölk eller osötad nötmjölk, det som du tycker är godast. Vill du även ha en liten skvätt eko-grädde i så gör det, men då kommer beräkningen att se lite annorlunda ut.
Blanda vätskan med chiafrön kvällen innan eller minst 30 minuter innan du ska äta. Förvara kallt i kylskåp
- Blanda vätskan med chiafrön. Rör om noga.
- Smaksätt förslagsvis med pressad citron, kanel, vaniljpulver (inte vaniljsocker), kardemumma eller något annat du tycker är gott. Ställ i kylen för att stagnera
- Rör om någon gång under tiden så att den inte klumpar ihop sig
- Blanda ner frusna hallon som får tina i puddingen och strö över lite kokosflingor på toppen
Middag dag 5: Cashew- & kokoskyckling
Beräkningen nedan är för en portion. Receptet är för 4 pers. Frys in resterande eller bjud på något gott 😋 |
4 port
1 kg kycklinginnerfiléer
herbamare örtsalt, nymalen svartpeppar
400 ml kokosmjölk (en burk)
3 dl cashewmjölk. Superbra och mest hälsosam om du gör din egen. Annars köp den som är utan socker
1.5 stora gula lökar, strimlade
0,5 tsk kanel
1 tsk mald gurkmeja
1 st fond du chef kycklingbuljong, eller ännu hellre egengjord fond/gelatin som du gjort från benbuljong
0,5 dl hackad färsk koriander
3 krm sambal oelek
- Krydda kycklingfiléerna med salt/örtsalt och svartpeppar
- Stek dem sakta på låg-medelvärme i olivolja utan att ta för mycket färg. De ska bara bli till hälften färdiga. Ställ åt sidan.
- Blanda cashewmjölk, kanel, gurkmeja, koriander, sambal oelek och strimlad lök (en liten eller en halv stor) med fond du chef kycklingbuljong, eller helst din egengjorda benbuljong som du kokat ner till fond i en större kastrull. Du låter då buljongen puttra och reduceras ner till halva sin mängd. (fond du chef innehåller tyvärr bl.a höghaltigt socker).
- Låt småkoka tills löken mjuknat
- Häll i kokosmjölken och tillsätt kycklingen
- Låt småkoka tills kycklingen är färdig.
- Servera med shiratakinudlar (de är gjorda på konjaksrot) och en stor blandsallad.
Det kan tyckas som att det är mycket kolhydrater här, men koriandern skall inte räknas med egentligen. Det hör till bladgrönt.
Frukost/lunch dag 6: Äggröra med kallrökt skinka, alfalfa och champinjoner
- Skiva champinjonerna och stek dem tillsammans med purjolöken i hälften av smöret och kokosoljan. Krydda med örtsalt och gärna även lökpulver.
- Vispa ihop äggen med grädden. Krydda med örtsalt och svartpeppar.
- Stek äggröran under ständig omrörning i resten av smöret och oljan tills den stagnerat men fortfarande är krämig.
Servera äggröran med champinjonerna, kallrökt skinka, tomat, avokado, alfalfagroddar samt lite färska örter såsom exempelvis basilikablad och färsk timjan.
- Skär bort de grövsta stjälkarna på broccolin om du använder färsk broccoli. Spara dem till exempelvis en hälsosam smoothie
- Lägg broccolibuketterna i en kastrull och tillsätt vatten tills det täcker. Eller ännu hellre - ångkoka. Koka mjuk
- Mixa broccolin och avokadon med en stavmixer
- Tillsätt majonnäs, olivolja, pressad citron samt en liten pressad vitlök
- Krydda med herbamare örtsalt och svartpeppar
- Ställ kallt i kylskåp fram till servering
Skiva 140 g halvtinad pinklax i centimetertunna skivor. Droppa rejält med pressad citron på skivorna. Låt sedan laxen tina helt. Ta upp dem från citronmarinaden. Krydda med spiskummin, koriander och örtsalt.
Stek laxen supersnabbt i en blandning av kokosolja och smör. Servera fisken i romansalladsblad. Klicka broccoli- och avokadoröran på bladen samt ovanpå laxen tillsammans med 2 skivade små cocktailtomater. Klipp färska korianderblad över anrättningen.
Frukost/lunch dag 7: Plättar/falska blinier
0,5 dl vatten
1 dl krämig kokosmjölk
1 msk fiberhusk (finns oftast på hyllan vid glutenfritt eller vid mjöler)
1 msk bovetemjöl (finns på samma ställen som ovan och är inget spannmål utan en ört och är således glutenfritt)
1,5-2 krm salt (oraffinerat)
- Vispa upp äggen med vatten och kokosmjölk.
- Vispa noga ner fiberhusk. Det får inte bildas klumpar
- Tillsätt bovetemjöl och salt. Låt svälla minst 5 minuter. Det blir en ganska tjock smet.
- Stek i en blandning av kokosolja och smör.
- Ta två fulla sås-slevar med smet till en pannkaka. Vicka på pannan så att smeten rinner ut lite, så att de inte blir alltför tjocka
- Stek på medelvärme. Har du för stark värme så hinner de inte bli genomgräddade.
Servera dessa nystekta och varma godingar med 1 msk svarta vinbär, hallon (Vinbär finns i fryshyllan på affären om du inte har lyxen att ha egna buskar), alt hallon och blåbär, massor av riven kokos och 2 tsk kallt smör
Middag dag 7: Köttbullar i god buljong
Recept på de supergoda köttbullarna hittar du HÄR
Ta 2 dl av benbuljong samt en liten kokt morot och kokt vitkål i valfri mängd. Krydda gärna buljongen med lite kummin (inte spiskummin). Servera med ca 5 köttbullar, beroende på storlek. Beräkning ej gjord.
Se receptlänk till benbuljongen nedan.
FETT
När det gäller fett så är jag inte riktigt lika noga med beräkningen i de fall då jag äter fet fisk såsom makrill eller lax. Då åker fettintaget upp ordentligt och det är helt ok då det är riktigt nyttigt fett och fettet behövs för att hålla en mättnad till nästa mål mat. Blir jag hungrig mellan målen så har jag förmodligen ätit för lite fett. Du ska aldrig gå hungrig. Är du hungrig tidigare på morgonen så ska du äta. Svältdiet är aldrig bra.
Välj kokosolja som finns i glasburk och helst inte någon som är smaklös, de är oftast så behandlade och raffinerade. Smöret ska vara äkta och ekologiskt. Grädden skall vara fullfet 40% och ekologisk. Likaså ska kokosmjölken vara så fet som möjligt. Det är heller ingen vits att betala för vattnet som lätt-kokosmjölk är utspädd med. Välj helst kokosmjölk och kokosgrädde från tetra. Du slipper då konserven med kanske tvivelaktig skyddsfilm, samt att de i tetra är lättare att använda då innehållet inte skiktar sig. Innehåller heller inga andra konstigheter än just grädden/mjölken.
PERIODISK FASTA
Jag har ibland ett ätfönster på 8 timmar och fasta i 16 timmar tills jag äter igen. Oftast har jag ett ätfönster på 6 timmar med 18 timmars fasta. Exempelvis så äter jag första målet kl 12 och nästa mål kl 18. Jag tar ofta en kopp benbuljong däremellan. Efter det äter jag inget förrän kl 12 dagen därpå. Eller äter kl 10 och 18 med benbuljong däremellan och fastar därefter till kl 10 morgonen därpå. Ibland kan det t.o.m. räcka med ett mål om dagen med tillägg av benbuljong. Men jag äter helst två mål så att jag vet att jag får i mig de flesta nutrienter. Sån här periodisk fasta är bra för hormonerna och verkar allmänt anti-aging enl Dr Berg. Dessutom går man ner i vikt lättare.
Jag hoppar aldrig över måltider och går hungrig. men jag äter heller aldrig om jag inte är hungrig.
SMÅÄTANDE/SNACKS
Något jag tycker du bör undvika är småätande eftersom varje gång du stoppar något i munnen så får du ett insulinpåslag (förutom fett, som faktiskt inte ger något insulinpåslag eller mycket lite). Det är därför jag oftast väljer att äta enbart 1 eller 2 mål per dag med tillägg av ½-1 kopp buljong på eftermiddagen/tidig kväll innan fastperioden tar vid.BRÅTTOM OCH SMÅHUNGRIG
BENBULJONG OCH KOLLAGEN
Har jag inte bra ben, brosk, leder etc på lager (från ex ekologisk kyckling, vildfångad fisk och skaldjur, eller gräsbetesdjur så väljer jag att ta tillskott i form av kollagenpulver. Vår kropp och hud är beroende av kollagen. Den är som limmet som håller ihop vår hud och har du tendens till slapp och rynkig hud så är det här grejen för dig. Det finns hudkrämer med kollagen, men det bästa sättet att tillgodogöra sig det är att få i sig det inifrån. Kollagenpulver innehåller samma aminosyror som animaliskt gelatin. Kollagenpulvret är hydrolyserat och alltså helt smaklöst. Det löser sig lätt i all dryck - både varm och kall. Varför inte dricka benbuljong med lite extra kollagenpulver i? Japp! Kanon!
Tycker du att det här låter äckligt? Tänk på hur förändrad vår kost är idag mot den var på "mormors tid" då man ofta hade långkok på spisen och åt mer inälvsmat. För att kompensera vår kost så kan detta kosttillskott både gällande gelatin och kollagen behövas. Blir det för krångligt just nu, så låt bli. Detta kan du göra senare när du har kommit in i allt gällande kosten och dieten. Blir det för mycket så är det lätt att man säger - "asch, det här orkar inte jag" och så låter man bli alltihop.
SNABBT TIPS TILL GELATIN
När det gäller lergrytan så följ instruktionerna om blötläggning innan tillagning.
Det bästa är att du oftast kan använda skrovet och skinnet igen till att koka benbuljong.
Nu önskar jag dig LYCKA TILL! NU KÖR VI! 😊👊
Värme & Kärlek
Christina
således artikel Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto
det är alla artiklar Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto adressen https://livsstilone.blogspot.com/2018/01/veckomeny-for-viktnedgang-ocheller-sund.html
0 Response to "Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto"
Skicka en kommentar