Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen - Hej kompis Hälsosam livsstil, I artikeln du läste denna gång med titeln Den ultimata och godaste Janssons frestelsen, Vi har förberett väl för den här artikeln du läser och hämta informationen däri. förhoppningsvis fylla inlägg Artikel allmän information, Artikel hälsosam information, Artikel hälsosam kost, Artikel hälsosam mat, Artikel hälsosamma tips, Artikel Nyheter, vi skriver kan förstå. Tja, glad läsning.

titel : Den ultimata och godaste Janssons frestelsen
länk : Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

Läs också


Den ultimata och godaste Janssons frestelsen



God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till....
Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill.

Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson. 

Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod. 

Vad är då hemligheten? 
Jo.... jag mjuksteker löken, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med anjouvisspadet innan jag häller den i formen, samt att den får gå i 2 timmar på låg värme med ytterligare kokad grädde som hälls över efter 1,5 timmar. Mhm, där har ni hemligheten och jag tror inte att jag någonsin har ätit en godare Jansson. 


Ca 1 kg mjölig potatis (lika många hela potatisar som får plats i gratängformen  brukar kunna vara en bra riktlinje)
2 gula lökar 
2 burkar grebbestad anjouvis, samt spadet från 1-1,5 burk 
4,5-5 dl grädde 
Salt, oraffinerat havssalt + en nypa svartpeppar 
Smör
Ströbröd eller pofiber 

Strimla potatisen till strips-storlek (kanske en aning smalare, (dela potatisen på hälften och skär halvorna vågrätt i tre - fyra delar, 
skiva sedan till "strips"). Hacka och stek löken blank och mjuk i smör. Salta och peppra löken. Saltet gör att löken inte tar färg lika lätt. 
Koka upp 3 dl grädde med spadet från en burk anjouvis
Smörj en form och lägg ett lager potatis i botten
Sedan anjouvis och lök. Varva tills du avslutar med ett lager potatis. 
Häll över den heta gräddblandningen.  
Strö över pofiber eller ströbröd och lägg på lite tunt skivat smör här och där.  
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i 1,5 timmar 
Koka sedan upp ytterligare 1,5-2 dl grädde ev med lite salt eller anjouvisspad och häll över gratängen. Grädda sedan 30 min till. 

Om du ska frysa in den:
Låt svalna helt och frys in hela formen. 
(2 st 5 liters fryspåsar från var sin ände). Tina den sedan utan plastpåsar för att undvika kondens. 

God jul önskar jag er alla läsare. Hoppas ni får en underbar helg med vila och god mat.

Värme & Kärlek
Christina



således artikel Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

det är alla artiklar Den ultimata och godaste Janssons frestelsen Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.

Du nu läser artikeln Den ultimata och godaste Janssons frestelsen adressen https://livsstilone.blogspot.com/2018/12/den-ultimata-och-godaste-janssons.html

Prenumerera på gratis e-postuppdateringar:

0 Response to "Den ultimata och godaste Janssons frestelsen"

Skicka en kommentar