titel : Hemlagad blodpudding på mitt vis
länk : Hemlagad blodpudding på mitt vis
Hemlagad blodpudding på mitt vis
Det finns faktiskt bara en sak jag saknat i matväg med lågkolhydratkosten (som blev paleo, som blev keto...). Socker och pasta/potatis/ris - inga problem att avvara, bröd - inget jag längre saknar... men blodpudding, konstigt nog så är det just det jag saknat väldigt mycket ibland. Den som finns att köpa färdig är full av spannmålsmjöl och socker/vanlig sirap.
Så vad gör man?
En hemlagad naturligtvis, receptet finns ju i de flesta kokböcker. Varför det inte är vanligare att man lagar till den hemma i köken, med anpassade ingredienser efter eget tycke och smak, är för mig en gåta. Speciellt nu när jag vet hur enkelt det är att göra, och hur bra resultatet blir! Det är klart, förr i tiden ingick ju blodmat mycket mer naturligt i den vardagliga kosten än det gör idag. I stort sett är det väl i form av blodpudding, och i viss mån paltbröd, man kan hitta det - som ingrediens färdiga produkter - i svenska livsmedelsbutiker (nötblod finns att köpa i fryst skick - i större matvarubutiker).
Känns det sen jobbigt att se blod, tänk inte Stephen Kings Carrie, tänk rödbetsjuice!😀
Så här gjorde jag:
1/2 l. silat nötblod
ca 2 dl benbuljong
75 g smakneutral kokosolja
1 finriven gul lök
4 msk Fiber Syrup Gold* (eller annan valfri sötning)
ca 1 tsk salt
2 1/2 dl pofiber
2 tsk fiberhusk
1 tsk finstött timjan
1/2 tsk finstött kryddpeppar
1/4 tsk malen kryddnejlika
1/4 tsk malen vitpeppar
Mal kryddorna fint i mortel. Blanda torra ingredienser. Blanda silat blod, lök, sötning och uppvärmd buljong + kokosolja (låt smälta i buljongen). Mixa ner de torra ingredienserna med stavmixer till en slät, ganska tjock, smet. Provstek en klick som en vändstekt plätt i stekpanna med smör, prova om smaken är den rätta, sötma/sälta, korrigera smeten vid behov. Klä en brödform med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt i formen, täck med bakplåtspapper och bind runt med bomullssnöre. Grädda i vattenbad längst ned i 175 graders ugn, 1 1/2 timme. Ta ut och låt formen svalna fortfarande övertäckt, ställ in i kylen på samma vis och låt stå där minst 8 timmar. Skiva, stek i smör och ha råa lingon och grönkålssallad till. Så gott!😋
*70 g fiber och 6 g sockerarter per 100 g. Substitut för sirap och honung.
OBS! Viktigt för den som absolut inte tål minsta lilla gluten: Fibersirap innehåller bryggmaltextrakt ("under 20 mg gluten pr kg").
således artikel Hemlagad blodpudding på mitt vis
det är alla artiklar Hemlagad blodpudding på mitt vis Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln Hemlagad blodpudding på mitt vis adressen https://livsstilone.blogspot.com/2018/12/hemlagad-blodpudding-pa-mitt-vis.html
0 Response to "Hemlagad blodpudding på mitt vis"
Skicka en kommentar