titel : Ett led i färskost-följetongen...
länk : Ett led i färskost-följetongen...
Ett led i färskost-följetongen...
Fortsätter denna spaning om varför det inte finns färskost av svensk mjölk, tillverkad i landet. Ställde frågan på Arlas forum men fick inget svar (de tycker nog det är roligare att svara på frågor om hur man får ur den sista Yoggi-yoghurten ur förpackningen eller varför en viss smaksatt sötad filmjölk försvunnit från butikshyllorna).
På Arlas sidor fanns ett recept på hur man kunde göra färskost hemma, och kanske är det just så de vill man skall göra. Okej, så testade detta då... men blev inte alls som den krämiga färskost man köper färdig. Blev torrare, "svampigare", grynigare och inte så lite smaklös. Funkar säkert inte att använda i matlagning på samma vis som köpefärskost heller, skulle jag tro. Fick den mer ätbar genom att försiktigt röra ner grädde, salt och generöst med färskriven pepparrot, men rör man för mycket blir osten svampig igen. Ganska trist historia, kanske är det bara jag som misslyckas, men gör inte om det. Får väl hålla mig till Arlas färdiga färskost tillverkad i Danmark av EU-mjölk, eller Philadelphiaost som jag verkligen inte har den blekaste aning om varifrån den kommer.
Projektet att använda så närproducerat som möjligt (utan att det skall behöva bli dyrare) är nog mer problematiskt än jag trodde. Inte för att man vill låta alltför "konspirationsteoretisk", men kanske spelar EU en roll i det hela?
Färskost
På Arlas sidor fanns ett recept på hur man kunde göra färskost hemma, och kanske är det just så de vill man skall göra. Okej, så testade detta då... men blev inte alls som den krämiga färskost man köper färdig. Blev torrare, "svampigare", grynigare och inte så lite smaklös. Funkar säkert inte att använda i matlagning på samma vis som köpefärskost heller, skulle jag tro. Fick den mer ätbar genom att försiktigt röra ner grädde, salt och generöst med färskriven pepparrot, men rör man för mycket blir osten svampig igen. Ganska trist historia, kanske är det bara jag som misslyckas, men gör inte om det. Får väl hålla mig till Arlas färdiga färskost tillverkad i Danmark av EU-mjölk, eller Philadelphiaost som jag verkligen inte har den blekaste aning om varifrån den kommer.
Projektet att använda så närproducerat som möjligt (utan att det skall behöva bli dyrare) är nog mer problematiskt än jag trodde. Inte för att man vill låta alltför "konspirationsteoretisk", men kanske spelar EU en roll i det hela?
Färskost
1 l. mjölk
1 dl vispgrädde
2 krm salt
2 msk äppelcidervinäger
Värm mjölk, grädde och salt till 80 grader, ta kastrullen från plattan och tillsätt vinäger, rör ett par minuter tills det flockar sig. Häll i silduk (använde nötmjölkspåse) i vanlig trådsil över bunke, så vasslen lätt kan rinna av. Ställ in i kylen 12 timmar.
således artikel Ett led i färskost-följetongen...
det är alla artiklar Ett led i färskost-följetongen... Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln Ett led i färskost-följetongen... adressen https://livsstilone.blogspot.com/2019/04/ett-led-i-farskost-foljetongen.html
0 Response to "Ett led i färskost-följetongen..."
Skicka en kommentar