titel : En smakbit av Jonas paleopizza och tomatketchup (+ något sötsurt)
länk : En smakbit av Jonas paleopizza och tomatketchup (+ något sötsurt)
En smakbit av Jonas paleopizza och tomatketchup (+ något sötsurt)
Recepten på pizza och tomatketchup är inspirerade av recept från Jonas paleokök - hälsosamma recept av rena råvaror av (silvermedaljören i kock-VM 2009) Jonas Lundgren, med förord av hälsoprofilen Jonas Colting. Finns numera att få tag på som e-bok för 51 kr på Adlibris. En hel del lyxig mat i den boken, men också vardagsmat som även jag kan använda mig av. I stort sett är pizzareceptet nedan som i boken, största skillnaden är väl att jag bytte ut den skivade salamin mot stekt bacon (färre tillsatser i bacon). Receptet i boken kallas Pizza tradizionale med salami och mozzarella, jag kallar den kort och gott:Jonas paleopizza
3 ägg
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjölk
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk olivolja
fyllning:
tomatketchup (se recept nedan)
tunt skivad gul paprika
tunt skiva röd paprika
1 pkt bacon (stek och dela i mindre bitar)
1 påse buffelmozzarella (skiva)
Mixa samtliga ingredienser utom oljan till pizzabotten i matberedare, tillsätt oljan och mixa samman. Häll ut den tjocka smeten på bakplåtspappersklädd plåt till en stor rundel, försök att få ut den tunt. Förgrädda botten i 200 graders ugn, 15 minuter. Bred på tomatketchup och lägg på övrigt (strödde även över torkad oregano, så god krydda på pizza tycker jag). Färdiggrädda ca 10-15 minuter.
Gjorde här en lite mindre sats än i boken, och även något modifierat recept i övrigt:
Tomatketchup
1 liten gul lök (hackad)
1 skalad vitlöksklyfta (hackad)
1 msk smakneutral kokosolja
4 hela kryddnejlikor
5 kryddpepparkorn
350 g passerad tomat (använde Petti i glas, inga konstiga tillsatser i den)
1 msk honung (här använde jag dock fibersirup gold)
1 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
örtsalt och malen vitpeppar efter smak
Fräs lök och vitlök mjuk i olja. Tillsätt övriga ingredienser (hela kryddor i tillknuten kryddpåse). Småkoka ca 30 minuter, ta bort hela kryddor och mixa sen slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
I pizzasmeten användes mandelmjöl, inte helt nöjd med det. Lättare att hålla sig ifrån mandelanvändande i ketokosten. Fixade t.o.m. mandelmjölk nu när det är paleokost som gäller här igen, fast jag verkligen borde veta bättre.
Varför vill jag undvika mandel?
De monokulturer (ger pollenbrist) mandelplantage ofta är, lär kunna vara en bidragande orsak till bidöden. Därför!
(Sen är det ju ett mindre bekymmer vad man skall göra av "spillet" som blir kvar i nötmjölkspåsen efter att man silat mandelmjölk...)
Har f.ö. helt slutat använda cashewnötter, p.g.a. arbetarnas usla arbetsvillkor där nötterna produceras. Läs mer här.
Allt är inte hälsa (även om nötternas fytinsyra skulle kunna räknas till nackdelarna vad gäller det).
Nötter och nötter ... Kokosmjölk i metallburk kan ha hög halt av bisfenol A. Läs mer här. Så välj istället kokosmjölk (eller kokosgrädde) som finns att köpa i tetra för t.ex.:
Citronpannacotta med passionsfruktsgelé
250 ml kokosmjölk
rivet skal av 2 ekologiska citroner
pressad saft från en citron
2-3 tsk honung (e. fibersirup gold)
1 tsk vaniljextrakt
2 blötlagda gelatinblad
ca 1 kkp passionsfrukt (finns som tärningar av fryst fruktkött)
2-3 krm gelatinpulver + lite vatten att röra ut pulvret med
ev. sötning
Koka upp kokosmjölken, ta kastrull från värmen, tillsätt citronskal/-saft, sötning, vanilj och vispa sen ut gelatinet. Häll upp i portionsglas (3 st.) och ställ kallt att stelna. Värm passionsfrukt, rör ner blötlagt gelatinpulver och ev. sötning, lägg ett lager ovanpå pannacottan. Kyl.
således artikel En smakbit av Jonas paleopizza och tomatketchup (+ något sötsurt)
det är alla artiklar En smakbit av Jonas paleopizza och tomatketchup (+ något sötsurt) Den här gången förhoppningsvis kan ge fördelar till er alla. Okej, du ser i en annan artikel post.
Du nu läser artikeln En smakbit av Jonas paleopizza och tomatketchup (+ något sötsurt) adressen https://livsstilone.blogspot.com/2019/03/en-smakbit-av-jonas-paleopizza-och.html
0 Response to "En smakbit av Jonas paleopizza och tomatketchup (+ något sötsurt)"
Skicka en kommentar